Opis:
Kwasy karboksylowe:
- poznanie grupy funkcyjnej, wzoru ogólnego oraz nazewnictwa kwasów karboksylowych,
- ćwiczenie w zapisywaniu wzoru sumarycznego i nazwy systematycznej kwasów karboksylowych,
- nazwy zwyczajowe kwasów karboksylowych,
- ćwiczenie w dobieraniu właściwości kwasu mrówkowego i kwasu octowego,
- reakcja fermentacji octowej jako metoda otrzymywania kwasu octowego,
- dysocjacja jonowa kwasów karboksylowych,
- porządkowanie reakcji kwasu octowego z metalem, tlenkiem metalu i zasadą,
- bilansowanie reakcji spalania kwasów karboksylowych,
- rozróżnianie niższych i wyższych kwasów karboksylowych,
- reakcja zmydlania jako reakcja kwasów tłuszczowych z zasadami, w której produktem jest mydło,
- wykrywanie wiązania podwójnego w kwasie oleinowym,
- różnice we właściwościach niższych i wyższych kwasów karboksylowych,
- zastosowanie i występowanie kwasów karboksylowych.